Az utazási betegség kialakásának okai és kezelése

Miért leszünk rosszul?

A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfül egyensúly működésének zavarát. Ilymódon a hajó dobáló mozgása (tengeri betegség), a repülőgép körüli turbulencia (légi betegség), a vidámpark körhintája és az autó/vonat ablakán felvillanó tárgyak (autós betegség) mind kinetózishoz vezetnek. Ezeket nevezzük gyűjtőnéven utazási betegségnek. Egyik leggyakoribb tünete a hányinger.

A járművek típusától függően tengeri, légi, vagy autóbetegségnek nevezett tünetcsoportot az okozza, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv a szem által felfogott ingereket (pl. a látóhatár utazás közbeni mozgása) és a jármű zötykölődő, imbolygó mozgásának hatását nem képes “kiegyensúlyozni”, így az agyban zavar támad, az eredmény pedig rosszullét lesz.

Tünetek

Utazási betegség esetén az érintettnek eleinte rossz a közérzete: elsápad, gyakran ásítozik, hideg veríték lepi el, fejfájás kínozza, elgyengül, a később kialakuló émelygés és hányinger mellett legrosszabb esetben pedig hányás jelentkezik. A tüneteket fokozzák az utazás alatt előforduló hirtelen irányváltások, a lassítás, a fékezés az erős illatok, ill. repülőgépen a le- és felszállás. Hosszabb utak során, ha a jármű mozgása nem változik intenzíven, az érintett fokozatosan hozzászokhat a körülményekhez, és a rosszullét elmúlhat.

Más tényezők is ronthatnak a tüneteken: pl. ha a járművön mások dohányzanak, a füst miatt oxigénhiányos helyzet alakulhat ki; repülésnél pedig a légnyomáskülönbség miatt fülfájás léphet fel. Nem elhanyagolható a pszichés tényezők szerepe sem: ha valaki tart például a repüléstől, a hosszas bezártságtól, a tengeri utazástól, netán tudja, hogy hajlamos az utazási betegségre, az utat eleve szorongva, félelmekkel telve kezdi meg, így a tünetek még súlyosabbak lehetnek.

Mi segíthet ilyenkor?

Ha számítunk a tünetek jelentkezésére, célszerű megelőzni, így már az utazás megkezdése előtt használjunk a rosszullét megelőzésére szolgáló készítményt, és az utazás alatt is tartsunk magunknál a tünetek enyhítésére szolgáló szert. Ezzel megelőzhetjük a legkellemetlenebb tüneteket, például hányást, hányingert.

Lehetőség szerint autóban az első ülésre, buszon a jármű elejébe üljünk; tengeri utazásnál a hajó közepére, repülés esetén pedig a szárnyak fölé foglaljunk helyet. Segít, ha repülésnél le- és felszálláskor szemünket csukva tartjuk, illetve ha félig, vagy teljesen fekvő helyzetben vészeljük át az utat. Az első repülőútunk során ezeket mindenképp érdemes betartani.

Kímélje a gyomrát!

A hirtelen mozgások, a sebességváltozás hatására az ember gyomra könnyen “”felkavarodik””, ezért tanácsos odafigyelni az utazás előtti illetve alatti étkezésre. Közvetlenül utazás előtt már ne együnk, az utolsó étkezés pedig ne tartalmazzon nehéz ételeket. Utazás közben is kerüljük a megterhelő falatokat, és semmiképp se fogyasszunk alkoholt. A behűtött italok (elsősorban a víz) segíthetnek a tünetek enyhítésében. Egy csipet só, vagy citromos víz átmenetileg enyhíti a tüneteket.

Ne felejtse otthon!

A Daedalon® tabletta egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer, utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére.

Alkalmazható többek között

  • bármely jármű kiváltotta utazási betegségben,
  • különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy
  • szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (pl. Ménière szindróma).

HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DAEDALON® TABLETTÁT

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:
naponta 4 – 6 óránként 1 – 2 tabletta, a legnagyobb napi adag 8 tabletta.

6 – 12 éves kor közötti gyermekeknek:
naponta 1 – 3-szor 1 tabletta (összesen napi 5 mg/ttkg).

Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt 1/2 órával kell bevenni.

Amennyiben a tünetek (hányinger, hányás) a gyógyszerszedés ellenére 2 nap után is fennállnak, illetve egyéb tünetek is jelentkeznek, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő NyRt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADMSZ, Lezárás dátuma: 2020.05.12.