Az utazási betegség és a hányinger kezeléséről

Az utazási betegségről

A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfül egyensúly működésének zavarát.

Megnézem

Miért leszünk rosszul?

A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfül egyensúly működésének zavarát. Ilymódon a hajó dobáló mozgása (tengeri betegség), a repülőgép körüli turbulencia (légi betegség), a vidámpark körhintája és az autó/vonat ablakán felvillanó tárgyak (autós betegség) mind kinetózishoz vezetnek. Ezeket nevezzük gyűjtőnéven utazási betegségnek. Egyik leggyakoribb tünete a hányinger.

A járművek típusától függően tengeri, légi, vagy autóbetegségnek nevezett tünetcsoportot az okozza, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv a szem által felfogott ingereket (pl. a látóhatár utazás közbeni mozgása) és a jármű zötykölődő, imbolygó mozgásának hatását nem képes “kiegyensúlyozni”, így az agyban zavar támad, az eredmény pedig rosszullét lesz.

Tünetek

Utazási betegség esetén az érintettnek eleinte rossz a közérzete: elsápad, gyakran ásítozik, hideg veríték lepi el, fejfájás kínozza, elgyengül, a később kialakuló émelygés és hányinger mellett legrosszabb esetben pedig hányás jelentkezik. A tüneteket fokozzák az utazás alatt előforduló hirtelen irányváltások, a lassítás, a fékezés az erős illatok, ill. repülőgépen a le- és felszállás. Hosszabb utak során, ha a jármű mozgása nem változik intenzíven, az érintett fokozatosan hozzászokhat a körülményekhez, és a rosszullét elmúlhat.

Más tényezők is ronthatnak a tüneteken: pl. ha a járművön mások dohányzanak, a füst miatt oxigénhiányos helyzet alakulhat ki; repülésnél pedig a légnyomáskülönbség miatt fülfájás léphet fel. Nem elhanyagolható a pszichés tényezők szerepe sem: ha valaki tart például a repüléstől, a hosszas bezártságtól, a tengeri utazástól, netán tudja, hogy hajlamos az utazási betegségre, az utat eleve szorongva, félelmekkel telve kezdi meg, így a tünetek még súlyosabbak lehetnek.

Mi segíthet ilyenkor?

Ha számítunk a tünetek jelentkezésére, célszerű megelőzni, így már az utazás megkezdése előtt használjunk a rosszullét megelőzésére szolgáló készítményt, és az utazás alatt is tartsunk magunknál a tünetek enyhítésére szolgáló szert. Ezzel megelőzhetjük a legkellemetlenebb tüneteket, például hányást, hányingert.

Lehetőség szerint autóban az első ülésre, buszon a jármű elejébe üljünk; tengeri utazásnál a hajó közepére, repülés esetén pedig a szárnyak fölé foglaljunk helyet. Segít, ha repülésnél le- és felszálláskor szemünket csukva tartjuk, illetve ha félig, vagy teljesen fekvő helyzetben vészeljük át az utat. Az első repülőútunk során ezeket mindenképp érdemes betartani.

Kímélje a gyomrát!

A hirtelen mozgások, a sebességváltozás hatására az ember gyomra könnyen felkavarodik”, ezért tanácsos odafigyelni az utazás előtti illetve alatti étkezésre. Közvetlenül utazás előtt már ne együnk, az utolsó étkezés pedig ne tartalmazzon nehéz ételeket. Utazás közben is kerüljük a megterhelő falatokat, és semmiképp se fogyasszunk alkoholt. A behűtött italok (elsősorban a víz) segíthetnek a tünetek enyhítésében. Egy csipet só, vagy citromos víz átmenetileg enyhíti a tüneteket.

Ne felejtse otthon!

Daedalon® tabletta egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer, utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére*.

Gyereknél alkalmazható a Daedalon Kid®, ami 2 éves kor felett segítség hányás és hányinger ellen.

Alkalmazható többek között

  • bármely jármű kiváltotta utazási betegségben,
  • különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy
  • szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (pl. Ménière szindróma).

HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DAEDALON® TABLETTÁT

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:
naponta 4 – 6 óránként 1 – 2 tabletta, a legnagyobb napi adag 8 tabletta.

6 – 12 éves kor közötti gyermekeknek:
naponta 1 – 3-szor 1 tabletta (összesen napi 5 mg/ttkg).

Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt 1/2 órával kell bevenni.

Amennyiben a tünetek (hányinger, hányás) a gyógyszerszedés ellenére 2 nap után is fennállnak, illetve egyéb tünetek is jelentkeznek, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DAEDALON® KID TABLETTÁT

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:

Adagolás

Felnőttek és 12 éves kor feletti gyermekek és serdülők:

Az ajánlott adag: 50 mg (4 tasak), ami szükség szerint ismételhető, de két adag bevétele között 4‑6 órának el kell telnie; a maximális napi adag: 225 mg (18 tasak).

Alkalmazása gyermekeknél

Gyermekeknek 6 éves kortól 12 éves korig:

Az ajánlott adag: 25 mg (2 tasak), ami szükség szerint ismételhető, de két adag bevétele között 6-8 órának el kell telnie; maximális napi adag: 100 mg (8 tasak).

 Gyermekeknek 2 éves kortól 6 éves korig:

Az ajánlott adag:12,5 mg-25 mg (1-2 tasak) 6-8 óránként (1-2 tasak); a maximális dózis 75mg (6 tasak).

Ne alkalmazzon többet a napi maximális adagnál.

A Daedalon Kid hosszú ideig történő alkalmazása esetén javasolt a szedésének fokozatos abbahagyása.

 

Az alkalmazás módja

A tasak tartalma közvetlenül fogyasztandó.

Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt fél órával kell bevenni.

Ha a tünetek (hányinger, hányás) a gyógyszerszedés ellenére 2 nap után is fennállnak vagy egyéb tünetek is jelentkeznek, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Forrás:
*
2023 teljes éves időszakban a DAEDALON GEDEON tabletta piacvezető a vény nélkül kapható hányingercsillapító piacon (11A1 – ANTINAUSEANTS) az IQVIA FULL PTR 12/2023 adatbázisa alapján. Forrás: IQVIA Full PTR adatbázis, 12/2023, kombinált csatorna, Sellout Unit és Sellout Value.

Bezárom

A hányinger, hányás okai és ezek enyhítése

A hányinger, hányás nem csak utazás alatt léphet fel, sok egyéb kiváltó oka is lehet.

Megnézem

Mi okozhat hányingert, hányást?

A hányinger, hányás nem csak utazás alatt léphet fel, sok egyéb kiváltó oka is lehet. Az agyban, azon belül is a nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpontot ugyanis négy különböző helyről érkező inger aktiválhatja: a tápcsatornából, az egyensúlyérző rendszerből, a kémiai anyagokra érzékeny receptorokból és a felsőbb agyi központokból.

Így a kiváltó ok lehet gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, agyrázkódás, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élettani változások, rákos megbetegedések, vesekő, vesehomok, kemoterápiás vagy egyéb gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

A hányinger kezelése: hogyan lehet csökkenteni ezt?

Amikor hányingerünk van, legjobb, ha lefekszünk, és mozdulatlanok maradunk. A mozgás ugyanis ingerli az egyensúlyozó szervet a középfülben, s ez hányáshoz vezethet. Fekvés közben tegyünk hideg vizes borogatást a homlokunkra, és összpontosítsunk a légzésünkre, hogy eltereljük a figyelmünket a problémáról.

Ha a hányinger hányáshoz vezet, a szervezetünk rengeteg sót és folyadékot veszít, s ez a kiszáradás veszélyével fenyeget. Oldjunk fel 8 csapott teáskanálnyi cukrot és 1 teáskanálnyi sót 1 liter vízben.**

A hányinger csillapítására jól alkalmazható citromos, hideg víz is kis kortyokban fogyasztva.***

Az italt eleinte óvatosan fogyasszuk, apró kortyokban, majd amint a gyomrunk megnyugszik, egyre bátrabban. Hasonló módon megpróbálhatunk valamilyen rehidrálóporból készített folyadékot is magunkhoz venni.

Ne felejtse el!

A Daedalon® tabletta egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer többek között utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére***.

Alkalmazható többek között

Bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (pl. Ménière szindróma).

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha:

  • már napok óta émelygünk;
  • ha sokat hányunk;
  • ha a távozó gyomortartalom véres;
  • ha 24 órája képtelenek vagyunk ételt vagy italt magunkban tartani;
  • vagy ha erős ütés érte a fejünket.

Forrás:
* A folyadékpótlás módjai – Hányás hasmenés kezelése otthon (kalmia.hu)
** Hányinger: így csillapíthatjuk otthon! | Házipatika (hazipatika.com)
*** 2023 teljes éves időszakban a DAEDALON GEDEON tabletta piacvezető a vény nélkül kapható hányingercsillapító piacon (11A1 – ANTINAUSEANTS) az IQVIA FULL PTR 12/2023 adatbázisa alapján. Forrás: IQVIA Full PTR adatbázis, 12/2023, kombinált csatorna, Sellout Unit és Sellout Value.

Bezárom

Mit tegyünk az utazás során a hányinger ellen?

Utazás során sokunknak alakulhat ki hányingere, amely ugyan a test fontos, evolúciós jelzése, de nehéz erre gondolni a legnehezebb percekben.

Megnézem

Mit tegyünk az utazás során a hányinger ellen?

Utazás során sokunknak alakulhat ki hányingere, amely ugyan a test fontos, evolúciós jelzése, de nehéz erre gondolni a legnehezebb percekben. Jó hír, hogy többnyire létezik megoldás hányinger ellen!

Valóban lehetséges, hogy betonúton, autóban érzünk tengeribetegséget, hányingert? Igen, mivel a tengeribetegség csupán egy helyszínhez kötött megnevezése annak az utazási betegségnek, ami az egyensúlyszerv ingerlése nyomán kialakuló kellemetlen, sőt kóros állapotot hoz létre. Minden olyan a hétköznapjainkban ritka, imbolygó, hullámzó, rázó, szokatlanul gyorsuló vagy lassuló mozgás, melyek váltakozása kiválthatja, ami belső fülünkben lévő egyensúlyszervünk, a labirintus “izgalmát” okozza. De hogyan lehet tenni a hányinger ellen?

Hol rosszabb, hol jobb

Aki már tapasztalt hasonlót, tudja, hogy a hajó gyomrában egyre inkább rosszul lesz, a fedélzeten mintha enyhülést hozna a nézelődés. Az autóban pedig nem jó módszer az olvasás arra, hogy eltereljük a figyelmünket a rossz közérzetről. Ez azért van, mert a rosszullét kiváltásában alapvető szerepe van annak, hogy a látott kép alapján a szem, az izmainkban lévő, testhelyzetet érzékelő receptorok és a helyzet- és egyensúly-érzékelő szerv eltérő jelentést ad az agyunknak. Ilyenkor segíthet például a Deadalon egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer, utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére. Bármilyen jármű által kiváltott utazási betegség esetén segíthet a hányás ellen, a hányinger csillapítására.

Akik különösen érzékenyek

Az első tünetek csak kétéves kor után a korakamaszkorig bezárólag szoktak megjelenni, és ez az az időszak, amikor a leggyakoribbak az ilyen panaszok. A felnőttek is ugyanúgy rosszul lehetnek, ötvenéves kor után azonban már ritka, mivel az öregedés az egyensúlyszervet is eléri, és kevésbé alkalmas markáns ingerek továbbítására. A nők menstruáció előtt vagy várandósan hamarabb megérzik a bizonytalan mozgásokat, ami a hormonháztartás állapotának szerepére utal. A migrénesek és a félős, szorongásra hajlamos emberek ugyancsak jobban szenvednek egy-egy utazás alkalmával.

Van megoldás hányinger ellen!

Enyhébb esetekben egyszerű megelőző intézkedések betartásával is ki lehet védeni a rosszullétet, hányingert. Először is, teli gyomorral nem jó járműre ülni. Az utazás megkezdése előtt 2-3 órával érdemes valami könnyű harapnivalót enni. Hosszabb utazásnál is inkább keveset és könnyűt együnk megálláskor, vagy közvetlenül az előtt. Alkoholt se gyógyszerrel, se nélküle nem szabad inni, mert az is hányást okozhat.

A járműben mindig menetirányban kell ülni vagy a mozgás irányával párhuzamosan feküdni, jól szellőző helyen; buszon lehetőleg elől, illetve a súlyponthoz közel, repülőn a szárnyak fölött, hajón a fedélzeten, de inkább a legalsó szinten és a hajótest közepénél. Olvasni nem jó, a tájat, tengeren a horizontot érdemes nézni. Kényelmesen hátra kell dőlni, a fejet lehetőleg fejtámasznak döntve rögzíteni, és legyen mindig kéznél egy korty hideg víz, ami segíthet a hányinger ellen. Ha úgy érezzük, hogy bennünk marad az étel, könnyű fogások közül válasszunk: együnk egy banánt, egy kis pirítóst, vagy háztartási kekszet.

Ha napok óta émelygünk, sokat hányunk, mindenképp forduljunk orvoshoz, ahogy az is fontos, hogy a tengeribeteg sohase maradjon magára, mindig figyeljünk egymásra utazás során!

Forrás:
https://www.hazipatika.com/eletmod/utazas/cikkek/a_betonon_is_tengeribetegek_lehetunk/20070823113801
* 2023 teljes éves időszakban a DAEDALON GEDEON tabletta piacvezető a vény nélkül kapható hányingercsillapító piacon (11A1 – ANTINAUSEANTS) az IQVIA FULL PTR 12/2023 adatbázisa alapján. Forrás: IQVIA Full PTR adatbázis, 12/2023, kombinált csatorna, Sellout Unit és Sellout Value.

Bezárom

Útipatika kötelező darabjai, minden eshetőségre számolva

Utazni jó, mert sok izgalmat rejt magában! Egy kisebb belföldi nyaralás a családdal vagy a barátokkal, a gyerekek nyári táborba mennek remek program lehet.

Megnézem

Útipatika: mire készüljünk, ha útra kelünk?

Utazni jó, mert sok izgalmat rejt magában! Egy kisebb belföldi nyaralás a családdal vagy a barátokkal, a gyerekek nyári táborba mennek remek program lehet. Azonban nagyon el tudja rontani az élményt, ha nem bírjuk az utazást és hányingerünk van, mert ilyenkor semmi másra nem tudunk figyelni, csak arra, mit tehetünk a hányinger ellen. Ezen segíthet a Daedalon, amely enyhíti, valamint megelőzi az utazási betegség tüneteit, így lesz nyugodt a nyaralás.

Mi okozhatja a hányingert? Hogyan előzhetjük meg?

A hányinger okai között szerepelhet az utazás, a gyomorrontás, vagy sok más mellett akár a szorongás is. A Deadalon egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszerutazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére. Bármilyen jármű által kiváltott utazási betegség esetén segíthet a hányás ellen, a hányinger csillapítására. A hányingert az okozza, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv a szem által felfogott ingereket (pl. a látóhatár utazás közbeni mozgása) és a jármű zötykölődő, imbolygó mozgásának hatását nem képes “kiegyensúlyozni”, így az agyban zavar támad, az eredmény pedig rosszullét lesz.

Tehát nem mindenkinek ugyanaz jut eszébe egy gyönyörű autós hegyi szakaszról: ami másnak vadregényes táj, az nekünk már az út előtt szorongást okoz, mivel látjuk magunkat, ahogy a harmadik kanyarban elsápadunk és verejtékezni kezdünk, a gyomor pedig jelzi, hogy nem bírja. Ugyanúgy igaz a tengeri hajóútra: hiába erednénk az ősi hódítók nyomába, szigetek vagy akár kontinensek között kalandozva, ha a hajóra lépés utáni ötödik percben már semmi másra nem tudunk gondolni, csak a szabadulásra. A világ nagyvárosaiban a dugóban araszolni, hirtelen megindulni, majd azonnal megállni, kihasználni egy szabaduló helyet a mellettünk lévő sávban, majd gyorsan lefordulni: kész rémálom, ha gyenge a gyomrunk.

Hányinger ellen tehát a Daedalon megoldást nyújt. Mire van szükség ezen kívül, ha utazni indul? Az alapvető szerek között említhető a sebfertőtlenítő, ami mellé szükség lehet némi ragtapaszra és kötszerre. Sebkezelő gél, mely enyhíti a sérülések okozta kedvezőtlen hatásokat, a sebfájdalmat és a szöveti gyulladást. Érdemes kipróbált szúnyogriasztót is csomagolni, valamint olyan csípésenyhítő krémet, amellyel lehet napra menni.

Szükséges lehet lázcsillapítóra és lázmérőre is, ahogy torokfájásra cukorkát vagy spray-t is érdemes csomagolni. Bár a működés hasonló, érdemes külön gyógyszert csomagolni fejfájásra, gyulladásra, valamint fejfájásra.

 

Ha ezeket a legfontosabb gyógyszereket és készítményeket gondosan összecsomagoljuk, nagyobb eséllyel kezelhetjük a váratlan eseményeket!

Bezárom
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

Document ID: KEDP/DAFGEM, Lezárás dátuma: 2024.06.05.