A hányinger, hányás okai és ezek enyhítése

Mi okozhat hányingert, hányást?

A hányinger, hányás nem csak utazás alatt léphet fel, sok egyéb kiváltó oka is lehet. Az agyban, azon belül is a nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpontot ugyanis négy különböző helyről érkező inger aktiválhatja: a tápcsatornából, az egyensúlyérző rendszerből, a kémiai anyagokra érzékeny receptorokból és a felsőbb agyi központokból.

Így a kiváltó ok lehet gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, agyrázkódás, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élettani változások, rákos megbetegedések, vesekő, vesehomok, kemoterápiás vagy egyéb gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

A hányinger kezelése: hogyan lehet csökkenteni ezt?

Amikor hányingerünk van, legjobb, ha lefekszünk, és mozdulatlanok maradunk. A mozgás ugyanis ingerli az egyensúlyozó szervet a középfülben, s ez hányáshoz vezethet. Fekvés közben tegyünk hideg vizes borogatást a homlokunkra, és összpontosítsunk a légzésünkre, hogy eltereljük a figyelmünket a problémáról.

Ha a hányinger hányáshoz vezet, a szervezetünk rengeteg sót és folyadékot veszít, s ez a kiszáradás veszélyével fenyeget. Oldjunk fel 8 csapott teáskanálnyi cukrot és 1 teáskanálnyi sót 1 liter vízben*.

A hányinger csillapítására jól alkalmazható citromos, hideg víz is kis kortyokban fogyasztva**.

Az italt eleinte óvatosan fogyasszuk, apró kortyokban, majd amint a gyomrunk megnyugszik, egyre bátrabban. Hasonló módon megpróbálhatunk valamilyen rehidrálóporból készített folyadékot is magunkhoz venni.

Ne felejtse el!

A Daedalon® tabletta egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer*** többek között utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére. Kisebbeknél alkalmazható a Daedalon Kid®, ami 2 éves kor feletti gyerekeknek segítség hányás és hányinger ellen.

Alkalmazható többek között

Bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (pl. Ménière szindróma).

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha:

  • már napok óta émelygünk;
  • ha sokat hányunk;
  • ha a távozó gyomortartalom véres;
  • ha 24 órája képtelenek vagyunk ételt vagy italt magunkban tartani;
  • vagy ha erős ütés érte a fejünket.

Forrás:
* A folyadékpótlás módjai – Hányás hasmenés kezelése otthon (kalmia.hu)
** Hányinger: így csillapíthatjuk otthon! | Házipatika (hazipatika.com)
***2023 teljes éves időszakban a DAEDALON GEDEON tabletta piacvezető a vény nélkül kapható hányingercsillapító piacon (11A1 – ANTINAUSEANTS) az IQVIA FULL PTR 12/2023 adatbázisa alapján. Forrás: IQVIA Full PTR adatbázis, 12/2023, kombinált csatorna, Sellout Unit és Sellout Value.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

Document ID: KEDP/DAFGEM, Lezárás dátuma: 2024.05.08.