Mit tegyünk az utazás során a hányinger ellen? | Daedalon

Mit tegyünk az utazás során a hányinger ellen?

Utazás során sokunknak alakulhat ki hányingere, amely ugyan a test fontos, evolúciós jelzése, de nehéz erre gondolni a legnehezebb percekben. Jó hír, hogy többnyire létezik megoldás hányinger ellen!

Valóban lehetséges, hogy betonúton, autóban érzünk tengeribetegséget, hányingert? Igen, mivel a tengeribetegség csupán egy helyszínhez kötött megnevezése annak az utazási betegségnek, ami az egyensúlyszerv ingerlése nyomán kialakuló kellemetlen, sőt kóros állapotot hoz létre. Minden olyan a hétköznapjainkban ritka, imbolygó, hullámzó, rázó, szokatlanul gyorsuló vagy lassuló mozgás, melyek váltakozása kiválthatja, ami belső fülünkben lévő egyensúlyszervünk, a labirintus “izgalmát” okozza. De hogyan lehet tenni a hányinger ellen?

Hol rosszabb, hol jobb

Aki már tapasztalt hasonlót, tudja, hogy a hajó gyomrában egyre inkább rosszul lesz, a fedélzeten mintha enyhülést hozna a nézelődés. Az autóban pedig nem jó módszer az olvasás arra, hogy eltereljük a figyelmünket a rossz közérzetről. Ez azért van, mert a rosszullét kiváltásában alapvető szerepe van annak, hogy a látott kép alapján a szem, az izmainkban lévő, testhelyzetet érzékelő receptorok és a helyzet- és egyensúly-érzékelő szerv eltérő jelentést ad az agyunknak. Ilyenkor segíthet például a Deadalon egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer, utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére. Bármilyen jármű által kiváltott utazási betegség esetén segíthet a hányás ellen, a hányinger csillapítására.

Akik különösen érzékenyek

Az első tünetek csak kétéves kor után a korakamaszkorig bezárólag szoktak megjelenni, és ez az az időszak, amikor a leggyakoribbak az ilyen panaszok. A felnőttek is ugyanúgy rosszul lehetnek, ötvenéves kor után azonban már ritka, mivel az öregedés az egyensúlyszervet is eléri, és kevésbé alkalmas markáns ingerek továbbítására. A nők menstruáció előtt vagy várandósan hamarabb megérzik a bizonytalan mozgásokat, ami a hormonháztartás állapotának szerepére utal. A migrénesek és a félős, szorongásra hajlamos emberek ugyancsak jobban szenvednek egy-egy utazás alkalmával.

Van megoldás hányinger ellen!

Enyhébb esetekben egyszerű megelőző intézkedések betartásával is ki lehet védeni a rosszullétet, hányingert. Először is, teli gyomorral nem jó járműre ülni. Az utazás megkezdése előtt 2-3 órával érdemes valami könnyű harapnivalót enni. Hosszabb utazásnál is inkább keveset és könnyűt együnk megálláskor, vagy közvetlenül az előtt. Alkoholt se gyógyszerrel, se nélküle nem szabad inni, mert az is hányást okozhat.

A járműben mindig menetirányban kell ülni vagy a mozgás irányával párhuzamosan feküdni, jól szellőző helyen; buszon lehetőleg elől, illetve a súlyponthoz közel, repülőn a szárnyak fölött, hajón a fedélzeten, de inkább a legalsó szinten és a hajótest közepénél. Olvasni nem jó, a tájat, tengeren a horizontot érdemes nézni. Kényelmesen hátra kell dőlni, a fejet lehetőleg fejtámasznak döntve rögzíteni, és legyen mindig kéznél egy korty hideg víz, ami segíthet a hányinger ellen. Ha úgy érezzük, hogy bennünk marad az étel, könnyű fogások közül válasszunk: együnk egy banánt, egy kis pirítóst, vagy háztartási kekszet.

Ha napok óta émelygünk, sokat hányunk, mindenképp forduljunk orvoshoz, ahogy az is fontos, hogy a tengeribeteg sohase maradjon magára, mindig figyeljünk egymásra utazás során!

Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/utazas/cikkek/a_betonon_is_tengeribetegek_lehetunk/20070823113801

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő NyRt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADMSZ, Lezárás dátuma: 2020.05.12.